10 факта за Гугъл, които (почти) никой не знае

Всеки знае какво е google, за какво се използва и как да борави с него. Но малко знаем за същинското му създаване, дейност и митове, които седят зад всичко гениално. Името
Името Google всъщност е грешка. Идеята е била да кръстят страницата Googol, което всъщност е голямото число 10100.

Начална страница


Истинската причина за това защо гугъл е толкова празен е проста – създателите му просто не са имали знанието за работа с html и затова са успяли да създадат един прост интерфейс, който да бъде достатъчен за бързо навигиране из страниците. Освен това, от начало дори не е имало копче “Търсене”, единственият начин е бил да натиснете копчето enter.

Постен интерфейс


В началото страницата на гугъл не е била нищо особено, затова тестващите решили да добавят текста „запазени права” в дъното на страницата, за да дадат знак, че всъщност това е сайта и не бива да чакаме повече неща да бъдат показани.

Имахте предвид….


Най-ценното нещо, което гугъл добавиха, за да улеснят потребителите е спел чекъра, който много често се появява, когато сбъркаме нещо „Имахте предвид….”.Чрез пускането му, трафика се умножил двукратно.

Чувствам се късметлия


Всеки е виждал този бутон „Чувствам се късметлия”. Въпреки, че той много радко е използван от потребителите, тестовете показали, че премахването му щяло да доведе до влошаване на “гуугъл преживяването”. Потребителите искали да запазят този бутон.

Насърчаване на служителите


Служителите биват насърчавани да използват 20% от работното си време върху собствени проекти. Google News, Orkut са два примера от проектите които са били измислени от служители в това свободно време.

Gmail


Gmail е бил използван вътрешно почти 2 години преди да бъде пуснат публично. Google са открили, че има приблизително 6 вида email потребители, и Gmail има такъв дизайн който да пасне на всичките 6.

Преводачи


Гугъл притежават най-много преводачи от всяка друга фирма на света.

Правилото 20%/5%


Това правило означава, че ако поне 20% от хората използват дадена екстра, тя ще бъде одобрена и включена. А пък ако 5% от хората, които търсят в google използват специални настройки за търсене, то те биват по-късно добавени като в секцията разширено търсене.

Мониторинг


Гугъл успяват доста добре да видят и разберат какво търсим и искаме. Те виждат случващото се в резултатите и най-желаните страници. Казват, че също така обратната връзка и фийдбек от клиентите им биват взимани под внимание.